Keraminės ar akmens masės plytelės?

Išsirinkti plyteles tikrai gali būti ne taip lengva, kaip tikėjotės. Rinkoje asortimentas yra labai platus, tad sprendimo priėmimas gali užtrukti. Tai ypač aktualu, kai bandote pasirinkti tarp populiariausių - keraminių ir akmens masės plytelių. Abu variantai turi savų privalumų, o sprendimas galiausiai priklauso nuo jūsų asmeninių pageidavimų ir poreikių, biudžeto bei, aišku, pačių patalpų estetikos.

Šiame straipsnyje išnagrinėsime keraminių ir akmens masės plytelių skirtumus, kad padėtume jums priimti tokį sprendimą, kuriuo būtumėte maksimaliai patenkinti.

Apie keramines plyteles

Keraminės plytelės gaminamos iš molio, kuris buvo suformuotas, išdegtas aukštoje temperatūroje ir dažniausiai dar yra glazūruotas. Būtent blizgumo pridedanti glazūra gali sukurti apsauginį sluoksnį, todėl keraminės plytelės tampa atsparesnės įbrėžimams ir dėmėms. Tiesa, nebūtinai visos plytelės yra glazūruojamos.

Jų yra įvairių spalvų, formų ir dydžių, todėl jos yra universalus pasirinkimas daugeliui patalpų. Nepriklausomai nuo dizaino ar dydžio, keraminių plytelių asortimente galima rasti kažką, kas dera. Be to, jos yra puikus pasirinkimas tiems, kurie turi ribotą biudžetą.

Svarbu žinoti:

  • Didelė dizainų įvairovė;
  • Glazūruotos plytelės turi neblogą atsparumą ir patvarumą;
  • Nesunki priežiūra;
  • Patraukli kaina.

Apie akmens masės plyteles

Akmens masės plytelės dažniausiai gaminamos iš molio ir mineralų mišinio, išdegto itin aukštoje temperatūroje. Dar galima sakyti, kad jos gaminamos iš baltojo molio masės

Dėl aukštos temperatūros akmens masės plytelės yra ypatingai tvirtos ir atsparios nusidėvėjimui. Jos taip pat yra atsparesnės vandeniui ir dėmėms. Tarp apdailos tipų ir paviršiaus padengimų galima rasti dar didesnę įvairovę nei prie keramikos. Čia turėtų pavykti rasti matinių, pusiau blizgių, blizgių ir net įvairaus kitokio apdirbimo variantų.

Akmens masės plytelės gali būti įvairių spalvų ir labai skirtingo dizaino. Jos yra laikomos premium arba bent jau aukštesnio segmento dalimi. Tačiau dėl natūralios išvaizdos ir tekstūros jos tinka ir tradiciniam dizainui, klasikinio stiliaus patalpoms, nebūtinai tik moderniems interjerams.

Svarbu žinoti:

  • Didelė akį traukiančių dizainų įvairovė;
  • Gali būti naudojamos ir viduje, ir lauke;
  • Labai tvirtos ir atsparios (ypač – neglazūruotos akmens masės);
  • Premium segmentas.

Ką dar reikia žinoti prieš renkantis?

Virtuvėje nuolat vyksta veiksmas. Tai reiškia, kad čia – virs puodai, sklis garai, kvapai, bus daug drėgmės, taškysis skysčiai. Tokia realybė yra natūrali bei neišvengiama. Žinant tai reikia atsakingai pasirinkti plytelių medžiagą. Ji turi būti atspari drėgmei bei kuo lengviau valoma. Pageidautina, kad grindys turėtų būti ir neslidžios. Būtent ties čia pasireiškia vienas didelis akmens masės plytelių privalumas. Dėl to, kad neįgeria drėgmės, jos yra daug saugesnės žiemą ar kai galėtų būti slidu.

Kalbant paprastai ir techniškai, minimos trys pagrindinės savybės, kuo skiriasi šios plytelės:

  • Vandens įmirkis;
  • Atsparumas;
  • Tekstūra prisilietimui.

Dėl to, kad yra be galo atsparios drėgmei, akmens masės plytelės (paprastai jų įmirkis yra 0,5% arba net mažiau) tinka naudojimui net ir lauke. Iš viso galima rasti net 23 oficialias charakteristikas, pagal ką klasifikuojamos plytelės. Už standartines keramines akmens masės variantai yra pranašesni daugeliu parametrų. Grindims dažniausiai reikia didesnio atsparumo nei sienoms. Ten taip pat aktualus neslidumas ir valymo paprastumas. Kiekvienas produktas gali skirtis, todėl su techninėmis savybėmis geriausia susipažinti per brošiūrą arba paklausus profesionalaus pardavėjo.

Nepriklausomai nuo to, kokias plyteles rinksitės, nepamirškite, kad svarbus ir jų dydis/formatas. Didesnėms patalpoms paprastai rekomenduojamos didesnių matmenų plytelės ir atvirkščiai.

Na ir paskutinis patarimas – jeigu įsigyjate brangesnes akmens masės plyteles ir patys neturite daug patirties, darbą patikėkite gerą reputaciją turintiems profesionalams. Bandydami daryti patys galite veltui prisidaryti problemų ir nepasiekti norimo rezultato.

Kurį rinktis jums?

Interjero dizaineriai ir ekspertai išskiria, kad nebūtina viskam pasirinkti tik vieno tipo plyteles. Net norint sutaupyti galima šiuos variantus derinti. Pavyzdžiui, populiaru grindims rinktis akmens masę, o sienoms – keramiką. Taip galima sutilpti net ir į kuklesnį biudžetą.

Sprendimą dėl to ar geriau keraminės, ar akmens masės plytelės galiausiai lemia jūsų asmeniniai pageidavimai ir poreikiai. Jei turite ribotą biudžetą ir ieškote universalaus, prieinamo varianto, geriau rinktis keramines plyteles. Jos siūlo daugybę dizaino galimybių ir, jei yra tinkamo tipo, bus atsparios įbrėžimams bei dėmėms.

Tačiau, jei jums svarbiausia ilgaamžiškumas ir išskirtinė estetika bei maloniausias jausmas prisiliesti, geresnis pasirinkimas – akmens masės plytelės. Jos yra neįtikėtinai patvarios, atsparios nusidėvėjimui ir gali būti naudojamos ne tik vidaus, bet ir lauko erdvėse.

Tikimės, kad ši informacija jums atsakė, kas bus geriau jūsų atveju – akmens masės ar keraminės plytelės.

Meniu