Kaip apskaičiuoti, kiek reikia plytelių?

Plytelių klojimo projektas gali būti įdomi, užduotis. Tačiau labai naivu manyti, kad ji bus labai lengva. Nesvarbu, įsirenginėjate ar remontuojate vonios kambarį, virtuvę, ar kitą patalpą, vieną didžiausių galvosūkių kelti gali klausimas – Kiek plytelių pirkti?

Žinoti kuo tiksliau, kiek plytelių reikia, yra labai svarbu, kad paskutinę minutę nekiltų rūpesčių ar nebūtų pernelyg viršytas biudžetas, o po darbo neliktų pilnos plytelių dėžės. Specialistai žino, kad yra tam tikra sistema, kuria vadovaujantis galima žinoti, kaip apskaičiuoti plytelių kiekį, reikalingą projektui.

Šiame straipsnyje žingsnis po žingsnio padėsime jums pasiruošti atlikti šį procesą. Tikimės, jog jis bus naudingas ir, kad jūsų plytelių klijavimo projektas sienoms ar grindims praeis kuo sklandžiau.

1. Apskaičiuoti preliminarų plytelių kiekį

Pirmas žingsnis – tik iškelia poreikį nemažai daliai papildomų matavimų. Pirmiausia reikia daugmaž apskaičiuoti, kiek plytelių reikės pirkti. Norėdami tai padaryti, turite tiksliai išmatuoti paviršiaus plotą, kurį planuojate iškloti plytelėmis.

Atkreipkite dėmesį į visas angas, nišas ar nelygumus, kurie gali turėti įtakos plytelių išdėstymui. Galima pasidaryti išklotinę, jeigu tai padės. Turėdami aiškų planą, galėsite lengviau atlikti tolesnius skaičiavimo proceso etapus.

2. Apskaičiuoti paviršiaus plotą

Turbūt kaip ir aišku, kaip apskaičiuoti plytelių kvadratūrą – kurią jos dengs. Matavimo juosta nustatykite paviršiaus ilgį ir plotį. Jei plotas netaisyklingos formos, padalykite jį į mažesnes, lengviau apskaičiuojamas dalis ir kiekvieną dalį išmatuokite atskirai. Išmatavę ilgį padauginkite iš pločio ir gaukite bendrą plotą kvadratiniais vienetais. Nors tai atrodo kaip nuobodokas 6 klasės matematikos uždavinys, tačiau labai lengva kažką pražiopsoti, kadangi nemažos dalies patalpų erdvės gali būti bent minimaliai netaisyklingų formų.

Dėl to verta po ranka turėti ir brėžinius arba pasidaryti schemą su žymėjimais ant balto popieriaus lapo, patiems.

3. Įvertinti nubyrėjimą

Statybos bei apdailos versle dirbantys specialistai turi terminą ant nubyrėjimo. Tai yra apibūdinimas nenumatytoms problemoms, dėl kurių naudojimui nebetinka medžiagos. Įvertinus paklaidą ant nubyrėjimo reikia įsigyti šiek tiek daugiau plytelių. Iš žargono į norminę kalbą teisingiausiai turbūt skambėtų toks vertimas - žmogiškojo faktoriaus bei nenumatytų problemų sukelti nuostoliai.

Nuostoliai su plytelėmis susidaro dėl to, kad jos lūžta, padaroma pjovimo klaidų arba įvertinus patį faktą, kad ateityje gali reikėti pakeisti pažeistas plyteles. Rekomenduojama, kai skaičiuojate kiek plytelių pirkti, prie viso plytelių kiekio pridėti 10-15 % papildomai. Toks papildomas kiekis turėtų būti pakankamas, kad būtų užtektinai projekto užbaigimui, net jei kai kurios plytelės bus sugadintos arba vėliau prireiks jų pakeitimo.

4. Skaičiuoti plyteles

„Vokiška keramika“ prekių kataloge galite atsiversti sau patikusių plytelių kataloginį puslapį ir matyti kokių dydžių jas galite įsigyti. Populiariausi matmenys gali būti: 40 x 80, 80 x 80, 60 x 60 cm ir panašiai. Tiesa, įmanoma rasti ir daug mažesnių arba itin didelių plytelių, pavyzdžiui: 160x320cm ar 120x280cm. Kokias rinksitės – visiškai jūsų sprendimas, tačiau turėkite omenyje, kad reikės atlikti skaičiavimą.

Skaičiavimo pavyzdys Nr. 1

Jau turite paviršiaus plotą. Paimkime pavyzdį:

Jums reikia iškloti 50 m2 grindų virtuvėje su pasirinktomis 60 x 60 plytelėmis.

1. Viena plytelė padengia 0,36 m2 grindų ploto.

a. 60 cm = 0,6 m

b. 0,6 * 0,6 = 0,36 m2

2. Tarkime, jog pakuotėje yra 20 vnt. plytelių. Iš vienos pakuotės turėsite 7,2 m2 išeigos.

a. 0,36 * 20 = 7,2 m2

3. Gaunasi, kad labiausiai verta pirkti 8 pakuotes. Taip turėsite 57,6 m2 plytelių išeigai, su maždaug 15,2 % potencialiems nuostoliams padengti ar pažeistoms plytelėms vėliau pakeisti.

Skaičiavimo pavyzdys Nr. 2

Kitu atveju, jeigu plytelės parduodamos ne pakuotėse, o pagal užsakymą, tada galite naudoti paprastą skaičiavimo formulę. Štai, kaip apskaičiuoti kiek reikia plytelių, kitu būdu:

Plytelių skaičius = bendras plotas / plotas, kurį užima viena plytelė.

Pridėkite dar 10 – 15 % prie gauto skaičiaus ir turėsite galutinį kiekį.

 

5. Nepamiršti kitų detalių

Jei planuojate plyteles kloti pagal tam tikrą raštą, pavyzdžiui, šachmatų lentos ar eglutės, turėsite atitinkamai pakoreguoti skaičiavimus. Skirtingiems raštams reikia specifinio plytelių išdėstymo, o tai gali turėti įtakos reikiamam plytelių kiekiui. Čia geriausia – kreiptis patarimo pas Vokiškos keramikos pardavimų komandą. Įvertinę jūsų poreikius jie pateiks pasiūlymus.

Negalima nepaminėti ir to, kad internete yra ne vienas išeigos skaičiuotuvas ar panašus įrankis. Į juos įvedus tam tikrus parametrus galima greitai gauti suskaičiuotą plytelių kiekį ir ne tik. Tiesa, tokie įrankiai negarantuoja tikslumo, tad būkite atidūs jais naudodamiesi. Nors ir ilgiau trunka, geriau skaičiavimą daryti patiems arba kreiptis į profesionalus.

Meniu